Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: Rezervaţie geologică, reprezentată printr-un bloc calcaros, în formă de creastă ascuţită, cu înălţimea de 71 m, ce domină satul Poiana Gălzii, situat pe cursul mijlociu al râului Galda.
Poziţia geografică: în partea de sud-est a Munţilor Trascăului, pe interfluviul dintre Râul Galda la nord şi Pârâul Tibru la sud; altitudinea 941 m.
Căi de acces: pe DJ 107 K din Alba Iulia 22 km până în satul Poiana Gălzii, de unde o potecă urcă încă circa 2 km pe Valea Bulzului până la Vârful Piatra Bulzului.
Suprafaţa şi limitele: 3 ha, culmea de calcar având lungimea de 200 m şi lăţimea de 60 m. Rezervaţia propriu-zisă cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200-300 m în jur, incluzând atât pădurea, cât şi păşunea din partea de nord şi nord-vest, în care nu se vor amplasa şi nu se vor exploata calcare.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat. IV IUCN)
Descriere: Rezervaţie complexă, reprezentând un peisaj geografic puţin modificat de om, conservând în bună parte elementele mediului natural. Relieful accidentat datorat calcarelor compacte este în bună parte împădurit şi se remarcă printr-o atractivitate turistică aparte. Cele câteva peşteri constituie un obiect de cercetare pentru speologi, iar vegetaţia conţine unele elemente termofile şi mici pajişti stepizate datorate curenţilor de aer descendenţi.
Poziţia geografică: Rezervaţia Cheile Ampoiţei se situează pe cursul mijlociu al Pârâului Ampoiţa (afluent al Ampoiului pe partea stângă), între localităţile Lunca Ampoiţei şi Ampoiţa. Ocupând versanţii Văii Ampoiţei, se desfăşoară între altitudinile de 530 m pe talveg şi 881 m în Vârful Hânjul (la sud de pârâu).
Căi de acces: pe DN 74 Alba Iulia-Abrud, până la Gura Ampoiţei, de unde se merge vireză drepta pe drumul comunal ce urmează valea cu acelaşi nume. Pe primii 5 km, drumul este asfaltat, iar în continuare pietruit. De la Gura Ampoiţei până la intrarea în rezervaţie sunt circa 9 km.
Suprafaţa şi limitele: 15 ha conform Legea 5/2005. însă în documentația anterioara suprafața este de 41 ha. Limita de sud corespunde cu ruptura de pantă de sub Vârful Hânjului (881 m) şi cu marginea pădurii, având o lungime de 300 m. Limita de est este marcată de talvegul vâlcelei de la est de acest vârf (dominată pe dreapta de Colţul Caprei) până la Valea Ampoiţei; de aici urmează în continuare spre nord talvegul unei alte vâlcele până sub Muchia Cetatea, la altitudinea de 770 m
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală, corespondent categoria IV IUCN
Descriere: denumirea corectă a rezervaţiei, consemnată denumire în lista oficială a rezervaţiilor din judeţul Alba, este Cheile Feneşului, după numele râului care o străbate. Ulterior, a apărut numele impropriu de Cheile Caprei, după numele celor două coloane stâncoase, Pietrele Caprei.
Poziţia geografică: rezervaţia face parte din sectorul de sud al Munţilor Trascăului, iar cheile au fost sculptate de pârâul Feneş în calcarele caracteristice ale acestei unităţi montane.
Căi de acces: DN 74 Alba Iulia Abrud, între aşezările Presaca Ampoiului (comună suburbană a oraşului Zlatna) şi Galaţi (comună componentă a oraşului) se desprinde spre nord drumul forestier (industrial) ce însoţeşte pârâul Feneş pe distanţa de 8 km. La început betonat, apoi pietruit, drumul străbate Cheile Caprei şi urmează Valea Feneşului până spre obârşie.
Suprafaţa şi limitele: 15 ha conform Legea 5/2005. În partea de vest, limita rezervaţiei este formată de marginea platoului Dâmbăului, cu altitudine de 1200-1300 m şi cu altitudini maxime de 1368 m în Vârful Dâmbău şi 1329 m în Vârful Faţa Florii. Ea coboară spre sud-sud-est pe panta abruptă şi apoi pe vâlceaua dintre Dealul Lazului şi Piatra Caprei până în Pârâul Feneşului, puţin mai jos de cantonul silvic. De asemenea, pe marginea platoului, coboară şi se roteşte către est pe o altă vâlcică, tot până în Pârâul Feneş, lângă o troiţă, în capătul nordic al cheilor.În partea de est, de la troiţă, limita urcă pieziş pe panta muntelui Corabia până în partea superioară a pădurii, pe care o urmează sub abruptul stâncos, sfârtecat de torente, apoi pe o pantă mai accentuată şi împădurită, lângă cantonul silvic de lângă Pârâul Feneş.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă, cu un relief interesant şi pitoresc de creste, ţancuri şi abrupturi sculptate în calcar, formată din două subunităţi: Cheile Găldiţei şi Cheile Turcului.
Poziţia geografică: în partea central-sudică a Munţilor Trascăului (Culmea Bedeleului), în bazinul Râului Galda pe afluentul său Găldiţa; altitudinea maximă 1000 m; altitudinea minimă 640 m.
Căi de acces: din DN 1 (E 15 A) Alba Iulia-Aiud se merge pe DJ 107, în cea mai mare parte modernizat, prin Galda de Jos - Galda de Sus - Modoleşti până la Întregalde. În continuare, un drum comunal trece pe Găldiţa prin Cheile Găldiţei şi pe la marginea de vest a Cheilor Turcului.
Suprafaţa şi limitele: 80 ha. Cheile Găldiţei sunt delimitate la nord-vest de liziera unei mici pădurici de foioase, ce coboară într-o vâlcea calcaroasă cu obârşia într-un mic platou carstic, cu înălţimea de 800 m. Spre vest limita urmăreşte peretele abrupt de la marginea de est a platoului şi coboară până în albia Găldiţei, pe care o va urma avale pe aproximativ 200 m, până la gura Pârâului Drogului. Aici trece pe dreapta, urcă pe marginea abruptului până în vârful Colţul Găldiţei (762 m), de unde se îndreaptă spre nord-vest spre a ajunge în albia Pârâului Găldiţei, pe care o va urmări din dreptul Pârâului Turcului, pe stânga văii, pe circa 250 m. Zona tampon se extinde foarte mult spre sud-est, urmărind limita bazinelor a două pâraie între care unul este Valea Drogului, ajungând în extremitatea sudică până în Vârful Drogului (1177 m). Limita de nord-vest trece pe la marginea unei pădurici de foioase ce coboară într-o vâlcea. Cheile Turcului. Limita de nord se menţine pe dreapta Găldiţei, circa 600 m, în lungul crestei calcaroase până aproape de obârşia unui ogaş afluent al Pârâului Turcului. În continuare se îndreaptă spre sud, pe acest ogaş, până în albia pârâului colector, trece pe stânga spre a ajunge la cota 762 m, unde întâlneşte limita Cheilor Găldiţei. De aici până în albia Găldiţei cele două rezervaţii au limita comună.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă, reprezintă un peisaj spectaculos modelat în calcare care adăposteşte un număr important de specii de plante calcofile.
Poziţia geografică: Cheile Gălzii sunt situate în partea estică a Munţilor Trascăului, pe cursul inferior al Gălzii (între localităţile Poiana Gălzii şi Galda de Sus); altitudine maximă.
Căi de acces: pe DJ 107 K modernizat Galda de Jos - Întregalde ce trece prin chei.
Suprafaţa şi limitele: 1 ha conform Legea 5/2005. Conform documentatiei anterioare suprafata rezervatiei este de 10 ha din care 8 ha rezervaţia propriu-zisă şi 12 ha zona tampon. Limita de nord-vest porneşte din marginea satului Poiana Gălzii, urcă în versantul stâng al văii pe marginea stâncăriei şi urmăreşte limita abruptului (până la circa 500 m altitudine), după care coboară tot pe marginea calcarului golit de vegetaţie în zona din aval a cheilor. Limita de sud traversează apa Gălzii şi urcă până pe marginea stâncăriilor din versantul drept, menţinându-se la circa 450 m. Spre vest, ea coboară în zona din amonte a cheilor, la nord de Valea Merii. Zona tampon include pădurea din jur, având lăţimi de 100-250m.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: geologică, reprezintă un areal puţin modificat de om, cu un peisaj spectaculos modelat în calcare.
Poziţia geografică: Cheile Geogelului sunt situate în partea central-vestică a Munţilor Trascăului (subunitatea Ciumerna-Bedeleu), pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, râu care în lungul cursului său poartă diferite denumiri: în amonte poartă denumirea de Mogoş, în zona cheilor Geogel, iar în aval Valea Mănăstirii; altitudine maximă 1009 m, altitudine minimă 680 m.
Căi de acces: pe DJ 107 I din Aiud pe la Cabana Sloboda (modernizat încă 1 km mai sus de cabană), prin localităţile Râmeţ şi Brădeşti, până în apropiere de Geogel (nemodernizat) şi apoi pe drumul de pe valea acestui pârâu până în cătunul După Deal (drum de căruţă în curs de pietruire).
Suprafaţa şi limitele: 5 ha conform Legea 5/2005. In documentația mai veche suprafața acesteia este de 22ha rezervația propriu zisă și 28 ha zona tampon. Rezervaţia se prezintă ca o fâşie relativ îngustă (150-200 m), alungită pe o direcţie aproximativă nord-sud (1500 m), dispusă perpendicular pe Pârâul Geogel. Limita nordică a rezervaţiei se află imediat la sud de cota 983 m ce domină abruptul calcaros, iar cea sudică ceva mai la sud de Piatra Nicaia (1009 m). Limita vestică se află în marginea stâncăriilor şi poalelor de grohotiş ce acoperă faţa vestică a Dealului Grozeştilor şi Culmii Nicaia (pe unele hărţi apărând numele Nicola). Limita estică se află la contactul stâncăriilor cu pădurea ce acoperă pantele estice ale Culmii Grozeştilor şi ale Culmii Nicaia.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: rezervaţie complexă; reprezentată printr-un relief deosebit de pitoresc, cu numeroase abrupturi, creste ascuţite şi turnuri, care conservă totodată numeroase specii rare de plante (floarea de colţ etc).
Poziţia geografică: în partea central-estică a Munţilor Trascăului, pe cursul superior al râului Galda; altitudinea maximă 1139 m, altitudinea minimă 500 m.
Căi de acces: pe DN 1 Alba Iulia - Aiud până la Galda de Jos, de unde drumul continuă pe DJ 107K prin satul Modoleşti (comuna Întregalde) până la Mogoş.
Suprafaţa şi limitele: 25 ha conform Legea 5/2005. În documentația anteriara rezervația apare cu suprafața de 150ha. În partea de vest rezervaţia este delimitată de versanţii abrupţi şi de glacisul care coboară din vârfurile Plaiu (1174 m) la nord şi cota 1119 m din apropierea Vârfului Pleşa la sud până în Valea Gălzii, paralel cu Pârâul Şindrilesei ce vine dinspre sud suprapunându-se exact pe limita dintre comunele Galda de Jos şi Întregalde. Limita estică o constituie fundul a două văi cu apă temporară ce coboară din cele două masive calcaroase Plaiu şi Pleşa Caprei. Limitele nordică şi sudică sunt date practic de vârfurile Plaiu şi Pleşa Caprei. Zona tampon este formată în vest de o fâşie lată de 150-200 m ce coboară din cele două vârfuri şi urmăreşte două culmi prelungi, cea din sud presărată cu stânci calcaroase. Limita nord-estică se înscrie pe marginea abruptului calcaros ce leagă Vârful Plaiu (1174 m) de Fulgeriştea (1148 m) şi se continuă spre est la baza versanţilor împăduriţi ce urmăresc o vâlcea cu apă temporară, care coboară până în Valea Gălzii. Limita sud-vestică urmăreşte culmea şi marginea pădurii ce leagă vârfurile Pleşa Caprei (1139 m) Pleşa Muncelului (1138 m) Muncel (1171 m) Pietrar (1166 m), suprapunându-se parţial cu limita dintre comunele Întregalde şi Galda de Jos, iar limita de sud-est o formează culmea Pietrari care coboară domol până în Valea Gălzii. Partea de est a zonei tampon este acoperită aproape în întregime cu păduri ce fac parte din Clasa I de protecţie, păduri care nu pot fi exploatate.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: complexă; reprezintă un peisaj pitoresc, înscris în calcare, care conservă totodată o serie de plante rare.
Poziţia geografică: în partea centra-estică a Munţilor Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită aici Valea Mănăstirii, iar în amunte de Cheile Râmeţului, Valea Mogoşului; altitudine maximă 1250 m în Vârful Pleşii, altitudine minimă 420 m în talvegul Văii Mănăstirii.
Căi de acces: pe DC 78 modernizat din Teiuş, până la Mănăstirea Râmeţ, sau pe DJ 107 J din Aiud până în localitatea Râmeţ, de unde se coboară pe o potecă în Valea Geoagiului, la Mănăstirea Râmeţ.
Suprafaţa şi limitele: 15ha conform Legea /2005. În partea de vest şi de est rezervaţia este delimitată de grohotişurile care înconjoară culmea calcaroasă în care au fost săpate Cheile Mănăstirii, cuprinsă între Vârful Pleşii (1250 m) la nord şi Vârful Prisăcii (1150 m) la sud. Limita nordică şi sudică o constituie versanţii din imediata vecinătate a vârfurilor Pleşii la nord şi Prisăcii la sud. Zona tampon o formează o fâşie lată de 150-200 m (la nord de Vârful Prisăcii atinge 400-500 m), care înconjoară zona strict protejată şi cuprinde în cea mai mare parte pajiştile de pe grohotişurile fixate şi pădurea limitrofă, inclusă de silvici în clasa I de protecţie.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: geologică, reprezintă un areal puţin modificat de om, cu un peisaj spectaculos, modelat în calcare.
Poziţia geografică: Cheile Piatra Bălţii sunt situate în partea central-vestică a Munţilor Trascăului (subunitatea Ciumerna-Bedeleu), pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului.
Căi de acces: pe DJ 107 I din Aiud ce trece pe la Cabana Sloboda (modernizat încă 1 km mai sus de cabană) şi prin localităţile Râmeţ, Brădeşti şi Geogel până în satul Onceşti (nemodernizat). De aici accesul se face pe Valea Mogoşului, pe drumul de care spre cătunul Cheia.
Suprafaţa şi limitele: 2 ha rezervaţia conform Legea 5/2005. Limita nordică este trasată în lungul drumului de care situat pe stânga văii, la o altitudine de circa 700 m, iar cea estică urmăreşte contactul dintre stâncăria de calcar ce coboară din cele două culmi aflate de o parte şi de alta a Văii Mogoşului şi care în partea lor inferioară au aspect de creste. Limita nordică se află pe culmea ce separă Valea Pravului de valea ultimului afluent important al Mogoşului înainte de confluenţa cu Geogelul (circa 710 m). Limita estică urmăreşte linia stâncilor calcaroase între vegetaţia forestieră şi păşune.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie geologică, reprezintă un peisaj pitoresc, deosebit de spectaculos, modelat în calcare.
Poziţia geografică: Cheile Plaiului sunt situate în nord-estul Munţilor Trascăului, pe cursul superior al Pârâului Izvoarele (afluent dreapta al Aiudului), altitudine maximă 1238 m, altitudine minimă 800 m.
Căi de acces: pe DJ 107 M Aiud-Buru (modernizat), şi apoi pe drumul comunal nemodernizat până în satul Izvoarele, în vestul căruia se află rezervaţia. În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu cruce roşie.
Suprafaţa şi limitele: 2 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioara suprafata rezervației este de 180 ha, din care 110 ha în rezervaţia propriu-zisă şi 70 în zona tampon. Limita nordică urmăreşte partea superioară a abruptului de pe versantul stâng al văii Izvoarele, dominat de Vârful Cornului (1238 m), iar cea sudică pe marginea abruptului dominat de Vârful Pleşii (1131 m) şi cotele 1103 m şi 1161 m. Limita estică este trasată pe versantul stâng al văii Izvoarele, la limita stâncăriilor lipsite de vegetaţie cu păşunea, iar pe cel drept de marginea pădurii. Înspre vest, limita intersectează apa pârâului la circa 1100 m altitudine, fiind trasată prin păşune, perpendicular pe axul văii. Zona tampon include porţiuni de pădure aflată pe dreapta văii şi păşune slab productivă. Lăţimea acesteia este cuprinsă între 100-250 m.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: Rezervaţie complexă, constituită din forme de relief pitoresc, o asociaţie de abrupturi prăpăstioase, creste, turnuri, ţancuri şi hornuri.
Poziţia geografică: în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul Pârâului Pociovaliştei, afluent pe stânga al Pârâului Ocolişului, afluent al Arieşului, la 1,5 km amonte de confluenţă.
Căi de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni până la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Arieşul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolişului, aproximativ 4 km până în satul Runc, la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Pociovaliştea. De aici spre vest, în lungul Văii Pociovaliştei 1,5 km.
Suprafaţa şi limitele: 25 ha. În partea de nord limita pleacă din albia Pociovaliştei şi urmăreşte marginea pădurii în lungul abruptului calcaros, din versantul estic al Pârâului Tâlvei, trece pe la cota 1016 m şi se întâlneşte cu limita sudică a rezervaţiei Cheile Runcului. Pe aproximativ 600 m limita este comună în lungul unei creste secundare. Se îndreaptă spre sud pe un grui, urmând marginea unui pâlc de pădure şi după 350 m ajunge în albia Pociovaliştei. Se continuă spre sud pe o vâlcea, care ocoleşte un alt abrupt inclus rezervaţiei şi, înainte de a ajunge la obârşie, se îndreaptă spre vest, tot pe la baza abruptului, pe care îl urmăreşte, arcuindu-se spre nord până ajunge pe o culme secundară (de circa 400 m) în albia Pociovaliştei. Dat fiind faptul că rezervaţia se află într-o arie împădurită şi cu stâncării calcaroase, mai greu accesibile şi utilizabile, s-a propus o zonă tampon numai în partea de vest, pe o fâşie îngustă de 150-200 m (în continuarea zonei tampon a rezervaţiei de la nord), limitată de valea Pârâului Tâlvii şi, la sud de Pârâul Pociovaliştei, de marginea vestică a unui alt grup de stâncării.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: rezervaţie complexă, având ca suport ansamblul geomorfologic pitoresc cu formele caracteristice reliefului calcaros: abrupturi, creste, turnuri şi ogaşe prăpăstioase; totodată conţine şi unele specii de plante rare.
Poziţia geografică: în partea de est a masivului Muntele Mare (din complexul orografic Vlădeasa-Muntele Mare), pe cursul Pârâului Poşaga, afluent pe stânga al Arieşului, la 6 km de la confluenţă.
Căi de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni până la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Arieşul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolişului, aproximativ 4 km până în satul Runc, până la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Pociovaliştea. De aici spre vest, în lungul Văii Pociovaliştei 1,5 km.
Suprafaţa şi limitele: 10 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioară suprafața era de 55ha la care urmau să se adauge alte 85 ha propuse pentru a se constitui ca zonă tampon, totalizând împreună 140 ha. Limita de nord urmăreşte marginea abruptului (pe la cota 983 m), care rupe o suprafaţă cu aspect de platou, de la sud de Vârful Vultureasa (1134 m). Limita de vest urmăreşte în acelaşi fel marginea abruptului calcaros, traversează un ogaş şi ajunge în albia Pârâului Poşegii. Se continuă spre sud-vest, tot la marginea pădurii şi a abruptului, pe circa 600 m, pentru ca la intersecţia crestei principale cu creastă secundară să se îndrepte spre sud-est în lungul acesteia din urmă pentru a ajunge din nou în albia Pârâului Poşegii, amunte de mănăstire. Pe stânga văii, urmăreşte acelaşi contact dintre abruptul calcaros şi pădure, pe aproximativ 450 m, pentru ca, după ce se prelungeşte pe un grui de 200-250 m, să se înscrie la baza unei creste abrupte până ajunge aproape de cota 983 m. Zona tampon înconjoară aria rezervaţiei cu o fâşie de lăţime variabilă de la 100 m până la 200-250 m, cu o prelungire spre sud-vest de circa 1 km, pentru a îngloba toată banda de relief ruiniform continuată din Cheile Poşegii. O mare parte din zona tampon este acoperită cu vegetaţie forestieră.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: rezervaţie complexă, având ca suport ansamblul geomorfologic pitoresc cu formele caracteristice reliefului calcaros: abrupturi, creste, turnuri şi ogaşe prăpăstioase; totodată conţine şi unele specii de plante rare.
Poziţia geografică: în partea de est a masivului Muntele Mare (din complexul orografic Vlădeasa-Muntele Mare), pe cursul Pârâului Poşaga, afluent pe stânga al Arieşului, la 6 km de la confluenţă.
Căi de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni până la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Arieşul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolişului, aproximativ 4 km până în satul Runc, până la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Pociovaliştea. De aici spre vest, în lungul Văii Pociovaliştei 1,5 km.
Suprafaţa şi limitele: 10 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioară suprafața era de 55ha la care urmau să se adauge alte 85 ha propuse pentru a se constitui ca zonă tampon, totalizând împreună 140 ha. Limita de nord urmăreşte marginea abruptului (pe la cota 983 m), care rupe o suprafaţă cu aspect de platou, de la sud de Vârful Vultureasa (1134 m). Limita de vest urmăreşte în acelaşi fel marginea abruptului calcaros, traversează un ogaş şi ajunge în albia Pârâului Poşegii. Se continuă spre sud-vest, tot la marginea pădurii şi a abruptului, pe circa 600 m, pentru ca la intersecţia crestei principale cu creastă secundară să se îndrepte spre sud-est în lungul acesteia din urmă pentru a ajunge din nou în albia Pârâului Poşegii, amunte de mănăstire. Pe stânga văii, urmăreşte acelaşi contact dintre abruptul calcaros şi pădure, pe aproximativ 450 m, pentru ca, după ce se prelungeşte pe un grui de 200-250 m, să se înscrie la baza unei creste abrupte până ajunge aproape de cota 983 m. Zona tampon înconjoară aria rezervaţiei cu o fâşie de lăţime variabilă de la 100 m până la 200-250 m, cu o prelungire spre sud-vest de circa 1 km, pentru a îngloba toată banda de relief ruiniform continuată din Cheile Poşegii. O mare parte din zona tampon este acoperită cu vegetaţie forestieră.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: rezervație naturală (cat. IV IUCN).
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un peisaj pitoresc şi foarte puţin modificat de către om, înscris în calcare, care conservă o serie de plante rare, printre care numeroase monumente ale naturii.
Poziţia geografică: Cheile Râmeţului sunt situate în partea central-estică a Munţilor Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită în avale Valea Mănăstirii, iar în amunte Valea Mogoşului; altitudine maximă 1189 m, altitudine minimă 530 m.
Căi de acces: pe DC 78 modernizat din Teiuş până la Mănăstirea Râmeţ şi nemodernizat până la intrarea în chei, sau pe DJ 107 I din Aiud până în localitatea Râmeţ (modernizat până după Cabana Sloboda), de unde pe drumul comunal paralel cu Valea Brădeştilor se coboară în satul Cheia. Intrarea în chei este foarte dificilă deoarece pe o distanţă de circa 1 km ele pot fi străbătute numai în anotimp secetos prin apa pârâului.
Suprafaţa şi limitele: 40 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioară suprafațe rezervației este de 15 ha. În partea de este şi de vest rezervaţia este delimitată de glacisul care înconjoară versanţii abrupţi ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud şi coboară vertiginos în Valea Geoagiului. Limita nordică este formată de liziera ce desparte marginea abruptului calcaros de pădurea din apropierea cotei de 1135 m şi se continuă spre est şi spre vest la marginea abruptului, iar cea sudică o constituie, de asemenea, marginea unui mic platou calcaros cuprins între cotele 1158 m şi 1166 m, dominate de vârful Piatra din Chei (1189). Zona tampon o constituie o fâşie lată de circa 200-300 m, care înconjoară zona strict protejată şi cuprinde în cea mai mare parte pădurea limitrofă, inclusă de silvici în Clasa I de protecţie, şi câteva areale cu păşuni şi fâneţe.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: rezervaţie complexă; constituită dintr-un relief deosebit de pitoresc, un ansamblu de abrupturi, creste, ţancuri şi turnuri.
Poziţia geografică: în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul pârâului Ocolişului, afluent pe stânga al Arieşului; altitudinea maximă 982 m în vârful care domină dinspre vest Cheile Runcului; altitudinea minimă 595 m, la intrarea Pârâului Ocolişului în chei şi 500 m la ieşirea din chei.
Căi de acces: pe DN Turda-Câmpeni până la confluenţa Pârâului Ocolişului cu Arieşul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolişului, aproximativ 5 km până la intrarea în chei.
Suprafaţa şi limitele: 20 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioara suprafața rezervației este de 240 ha În partea de nord, pe o porţiune de 400 m (la est de satul Lunca Largă şi la nord de Vârful Pleşa Runcurilor, 930 m) limita rezervaţiei coincide cu un drum şi cu limita judeţului. Se desprinde din aceasta spre a trece prin Vârful Pleşa Runcurilor şi se continuă în zig-zag, spre sud-est (ca limită de nord-est, circa 1,2 km) până într-o şa (la 750 m altitudine absolută), de unde coboară în lungul unui ogaş cu drum )1 km) până în albia Pârâului Ocolişului, la marginea de nord a satului Runc. Limita de sud trece pe dreapta văii în lungul unui ogaş cu maluri abrupte, pe sub versantul nordic al Dealului Runcului, şi după 1 km ajunge în creastă (o creastă secundară) unde se întâlneşte cu limita de nord a rezervaţiei Cheile Pociovaliştei. Pe circa 600 m urmăreşte această creastă până la marginea abruptului principal. De aici se îndreaptă spre nord şi după ce trece prin cota de 982 m, de-a lungul unei vâlcele prin pădure coboară în albia Pârâului Ocolişului. Mai la nord, pe stânga văii, urmăreşte marginea pădurii şi a abruptului până la limita judeţului. Zona tampon este reprezentată de o fâşie cu lăţime variabilă între 150-700m, numai în latura de vest, întreruptă în câteva locuri de petice de pajişti. Spre sud are limită comună cu rezervaţia Cheile Pociovaliştei, iar spre nord zona tampon este reprezentată de o fâşie lată de 200-500 m, până în drumul care coincide cu limita judeţului. Este o fâşie cu pajişti (fâneaţă şi păşune) şi tufărişuri.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie geologică; reprezintă un peisaj calcaros acoperit de o vegetație forestieră bogată. Cheile propriu zise au o lungime de aproximativ 500 m cu forme înalte doar pe malul stâng al râului. Patul văii prezintă ruperi b bruște de pantă și o cascada de aproximativ 6 m.
Poziţia geografică: aria protejată se situează în rama estică a masivului Bedeleu, în bazinul superior al pârâului Siloșului(afluent al Aiudului). Altitudine maximă: 1102 m; altitudine minimă: 810 m.
Căi de acces: pe DJ 107 M Aiud-Buru până în satul Colțești de unde se continuă pe un drum de care paralel cu Siloșul. Pe porțiunuea din rezervație accesul e posibil numai pe jos pe poteca marcata cu bandă albastră .
Suprafaţa şi limitele: 32 ha.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă, peisagistică cu relief specific format pe calcare, dar în mare măsură acoperit de vegetaţie.
Poziţia geografică: : în partea de est a Munţilor Trascăului, de o parte şi de alta a Pârâului Cetii; altitudinea maximă 1153 m în Dealul Runcului; altitudinea minimă 775 m în albia Pârâului Cetii din Chei.
Căi de acces: din DN 1 Alba Iulia - Aiud, pe DJ Galda de Jos - Benic (10 km), în lungul Pârâului Gălzii şi în continuare pe drumul de exploatare de pe valea Pârâului Cetii.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha conform Legea 5/2005, 32 ha conform documentației anterioare. Aceasta cuprinde cheile străbătute de Pârâul Cetii şi înălţimea calcaroasă Dealul Runcului dezvoltată pe stânga văii. Limita vestică, la nord de Valea Cetii, se suprapune cu limita dintre comunele Stremţ şi Întregalde situată la baza abruptului. După aproximativ 200m se desprinde de limita de comună şi urmăreşte spre nord-est baza abruptului şi marginea pădurii până în Vârful Runcu (1153 m). De aici se îndreaptă spre sud-est, apoi spre sud şi sud-vest menţinându-se tot la baza abruptului calcaros. Limita de sud se află în lungul drumului dintre Răicani şi Tecşeşti, pe care se află limita de nord a rezervaţiei Piatra Cetii. Din acest drum până în firul văii, limita se menţine pe marginea pădurii. Zona tampon se extinde numai la nord de chei şi în laturile de vest şi de nord limita acesteia corespunde cu limita dintre comunele Stremţ şi Întregalde. Din şaua dintre Dealul Runcului şi Vârful Prisecii (1150 m) se continuă în lungul unei vâlcele de la obârşia Pârâului Răchite şi, urmărind marginea pădurii şi drumul către satul Răchite, se îndreaptă spre sud spre a ajunge în albia Pârâului Cetii.
Situația administrativă: Rezervația este inclusă în SCI Trascău și SPA Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un canion carstic de 1850 de m lungime, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi înalți (între 20 și 105 m) incarcați cu forme specifice exocarstice.De asemnea in sit sunt prezente un numar de 29 de peșteri, unele dintre prezentand urmele locuirii de către oameni.
Poziţia geografică: rezervația se află pe albia Pârâului Racilor, între localitățile Tureni și Copăceni.
Căi de acces: pe E60 (DN1) în apropiere de municipiul Turda se află satul Copăceni. Urmând drumul comunal din sat ce merge in amonte paralel cu Pârâul Racilor se ajunge dupa 3 km la intrare în rezervația. Accesul in chei este dificil, chiar si pentru mersul pe jos.
Suprafaţa şi limitele: 25 ha conform Legea 5/2005. Limitele urmăresc forma canionului aproape aproape de partea superioară a acestuia pe limita dintre stâncarii si pășuni. În partea de sud vest acesteaea includ in totalitatea padurea.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului SPA Munții Trascău
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un sistem endo și exocarstic alcatuit din doua avenuri și o cascadă, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.
Poziţia geografică: avenul Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.
Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha (1,5 conform Legea 5/2005). În partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul avenul și abruptul. Zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău
Categoria și importanța rezervației: complexă
Descriere: reprezintă un peisaj spectaculos modelat în calcare ce conservă unele dintre cele mai tipice marmite torențiale numite „Băile Romane”. Ea conservă și o serie de plante rare.
Poziţia geografică: Cheile Cetii sunt situate în partea estică a Munților Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Cetea, afluent stânga al Pârâului Galda; altitudine maximă 680 m, altitudine minimă 490m.
Căi de acces: pe DJ 107 K până în satul Cetea, iar apoi pe drum de căruță până în chei.
Suprafaţa şi limitele: 20 ha.
Categoria: Rezervație naturală
Descriere: complex, geologica şi botanică, pe versanţii cheilor se întâlnesc o serie de plante rare.
Poziţia geografică: estul Munţilor Trascăului, în partea sudică a Depresiunii Râmetea; altitudine maximă 779 m, altitudine minimă, 425 m.
Căi de acces: pe DJ 107 M modernizat Aiud-Buru până la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traversează sectorul de chei.
Suprafaţa şi limitele: 20 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioară suprafața este de 100ha. Zona strict ocrotită include întregul profil transversal al cheii, limita vestică urmărind partea superioară a abruptului calcaros, iar limita estică culmile domoale ce urcă dinspre capătul nordic şi sudic al cheilor până în Vârful Rachiş (779m). Zona tampon se extinde în vest până în Vârful Bogza Vălişoarei (827 m), incluzând pajiştile secundare până în Pârâul Velii spre sud şi pădurile din clasa I de protecţie spre nord. Limita estică se desfăşoară ca o fâşie continuă, cu lăţimi variabile, cuprinse între 250 m în partea de nord-est şi 400-500 m la est şi sud-est de Vârful Rachiş (779 m).
Situația administrativă: rezervația naturală se afla pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală, corespondent categoria IV IUCN
Descriere: Rezervație complexă, reprezintând cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România. De asemenea pădurea din jur are o biodiversitate ridicată, alcătuind împreună un ansamblu peisagistic foarte pitoresc.
Poziţia geografică: în partea de sud a Munţilor Trascăului, la obârşia Văii Ighielului, numit aici Valea Iezerului; altitudinea lacului 925 m, altitudinea maximă 1284 m, altitudinea minimă 900 m.
Căi de acces: pe DN 74 din Alba Iulia până la Ighiu, de unde pe DC 69 până în localitatea Ighiel, iar de aici pe drumul forestier paralel cu Pârâul Ighielului până la lac.
Suprafaţa şi limitele: 20 ha. Lacul propriu-zis reprezintă zona de protecţie strictă, iar pădurile şi poienile din cuprinsul lor, pe o suprafaţă de 365 ha constituie zona de protecţie a lacului, respectiv zona tampon. Aceasta include bazinele de recepţie a pâraielor ce se varsă în lac, şi urmăreşte marginea pădurii din vecinătatea culmilor Podul Horai (1233 m) şi Dl. Fărcăşoaia (1288 m) la vest, Muchia Ciumerna (1284 m) şi Poiana Albii (1225 m) la nord, Muchia Sergii (1276 m) şi Muchia Păltinoasa până la Pârâul Iezer, la circa 500 m în aval de lac, la est şi dealurile Ponorel (1108 m) şi Grota Pragului (1236 m) la sud de lac.
Situația administrativă: Rezervația se afla pe teritoriul ROSCI0253 și ROSPA0087 Munții Trascăului.
Categoria: Rezervație naturală
Descriere: rezervaţie botanică (forestieră), având o mare importanţă peisagistică şi rol recreativ. Din punct de vedere ştiinţific, este semnificativă deoarece conservă fragmente de ecosisteme forestiere specifice pentru partea de vest a Podişului Transilvaniei.
Poziţia geografică: rezervaţia se află în Dealurile Aiudului, situate la poalele estice ale Munţilor Trascăului; altitudine maximă 785 m, altitudine minimă 400 m.
Căi de acces: din oraşul Aiud (localitate componentă Aiudul de Sus) pe DJ 107 I, după ce trece prin rezervaţie, face legătura, prin comunele Râmeţ, Ponor, Bucium, cu oraşul Abrud. Drumul asfaltat urmează firul unei văi până la Cabana Sloboda, de unde urcă în serpentină pe versant până pe culmea dealului, care desparte bazinul Gârbovei de bazinul Aiudului, continuând apoi pe culme spre comuna Râmeţ.
Suprafaţa şi limitele: rezervaţia propriu-zisă ocupă o suprafaţă de circa 20 ha, la care se adaugă zona tampon de circa 200 ha. Conform amenajamentului Ocolului Șilvic Aiud, o parte dintre parcele au regim de protecţie ca pădure de agrement (131a, 131b, 131c, 132, 133, 134a, 40b, 41a, 41d, 42) sau ca rezervaţii de seminţe (131d, 40a, 41c). Porţiunea cu arborete valoroase sub aspect ştiinţific şi peisagistic, care constituie obiectul ocrotirii, se întinde începând de la Cabana Sloboda în amonte, de la firul văii până la culmea dealului care domină cabana, care constituie cumpăna de ape dintre bazinul Aiudului (subbazinul Brusturelui) şi bazinul Gârbovei. În sud-vest, rezervaţia se întinde până la contactul cu păşunile locuitorilor din comuna Râmeţ. Zona tampon se extinde în nord şi nord-vest până în Valea lui Săltrău (menţionată pe harta topografică sub numele de Săltan), afluent al Văii Brusturelui, în sud-vest până în zona de obârşie a Văii Gârbovei, în sud-est şi est până pe culmea Pădurea Usculii (658 m).
Situația administrativă: rezervația naturală se afla pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală
Descriere: rezervaţie botanică (forestieră), conserva un habitat de importanta comunitara, 9420 Păduri alpine de Larix decidua şi/sau Pinus cembra. Rezervația are aspectul unui arboret natural compact imprejmuit de pâlcuri izolate apărute spontan.
Poziţia geografică: rezervaţia se află la marginea de nord-vestică a Munților Trascăului, pe cursul mijlociu al Arieșului. Alt. Maximă 1267m, alt minima 850 m.
Căi de acces: Pe DN 75 de la Câmpeni spre Baia de Arieș, până în localitatea Vidolm, de unde se desprinde un drum care urcă pe marginea unei vâlcele până la Pădurea Jaru.
Suprafaţa şi limitele: rezervaţia ocupă o suprafaţă de 44,20 ha. In partea de sud și de sud vest, rezervația este delimitată de marinea platoului calcaros suspendat Piatra cu Urdă și de un perete de stancă ce coboară din Vârful Ugerului (1285 m), perete care se continuă în avale printr-o culme îngustă. Limita estică o constituie culmea relativ îngusta ce coboară din extremitatea nord-estică a platoului calcaros, iar cea nordică o reprezintă versantul moderat înclinat cu expoziție nordică, pe o linie ce trece aproximativ pe curba de nivel 850 m.
Situația administrativă: rezervația naturală se afla pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: rezervaţie paleontologică, constituie un punct fosilifer de importanţă ştiinţifică deosebită, devenit clasic în literatura de specialitate prin resturile fosile de vârstă miocenă.
Poziţia geografică: rezervaţia se situează în latura de vest a Dealurilor Aiudului, aproape de contactul acestora cu Munţii Trascăului, pe valea unui afluent pe stânga al Pârâului Gârbovei. Obârşia văii se află la 525 m altitudine absolută, iar confluenţa la 400 m.
Căi de acces: pe DN 1 Alba Iulia - Aiud, spre nord-vest, pe drumul de pe Valea Gârbovei, prin satele Gârbova de Jos şi Gârboviţa, circa 8 km, până în Gârbova de Sus.
Suprafaţa şi limitele: 1,5 ha. Limitele rezervaţiei corespund cu muchia ambilor versanţi ai văii. Extremitatea sa de nord se află la întâlnirea a două ogaşe de obârşie care se împreună (pentru a forma Valea Bobii) la altitudinea de 495 m (în firul văii). Spre avale, de o parte şi de alta a albii, limita se continuă către sud aproximativ la aceiaşi înălţime pentru ca, după 800 m să coboare şi să se întâlnească din nou în albie, înainte ca valea să ajungă la primele case din Gârbova de Sus, la înălţimea de 415 m. Zona tampon o formează o fâşie lată de circa 200 m, situată de-o parte şi de alta a văii, ce cuprinde culmile netezite, acoperite cu păşune sau cu terenuri agricole.
Situația administrativă: rezervația naturală se afla pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.(ROSCI0253 Trascău, ROSPA0087 Munții Trascăului)
Categoria și importanța rezervației: speologică
Descriere: Ocrotește o cavitate carstică cu o lungime de 125 m și portalul (podul de piatră) aflat Ia circa 15 m de gura peșterii.
Poziţia geografică: peștera și portalul se afla Ia circa 1150 m altitudine, în partea nordică a Munților Trascăului (compartimentul Bedeleu), în marginea de sud-vest a platoului calcaros; altitudine maximă 1120 m, altitudine minimă 980 m.
Căi de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni, până în centrul comunei Sălciua de Jos, apoi pe DC 130 (nemodernizat) și pe o potecă marcată cu cruce roșie (acces foarte dificil).
Suprafaţa şi limitele: 0,50 ha, din care 0,25 ha rezervația propriu-zisă și 0,25 ha zona tampon. Limitele rezervației (cu o formă oarecum circulară) sunt date în vest, nord și sud de porțiuni din abrupturile platoului calcaros al Bedeleului, iar în est limita este trasată pe culmea secundară desprinsă din culmea principală a Munților Trascăului spre marginea abruptului Bedeleului (1120 m). Zona tampon include zona cu pădure, stâncării și parțial pășune, cu o lațime de 100-125 m dispusă circular în jurul rezervației propriu-zise.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: rezervaţie speologică; adăposteşte formaţiuni carstice deosebite; este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului. De asemenea gazduiește cea mai mare hibernacula de lilieci din Romania. Pestera este clasificata ca si clasa A, peşteri de valoare excepţională, care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor, sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional conform OUG 57/2007.
Poziţia geografică: în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, la obârşia Văii Morilor, afluentă pe dreapta a Arieşului, în cursul său mijlociu; alt. max. 675m; alt. min. 567m.
Căi de acces: pe DN 75 de la Câmpeni sau Turda până în comuna Sălciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal circa 4 km până în satul Sub Piatră, sau pe DJ 107 Aiud-Râmeţ-Brădeşti, iar de aici pe un drum comunal spre comuna Sălciua.
Suprafaţa şi limitele: 4,5ha. În partea de nord rezervaţia este delimitată de versantul abrupt al masivului calcaros Bedeleu de la obârşia Văii Morilor, în care a fost săpată peştera, iar în partea de sud de versantul calcaros abrupt al uriaşei doline Vânătarea. Limita estică şi vestică o constituie marginea şi galeriile peşterii propriu-zise. Zona strict protejată o formează peştera, iar zona tampon pădurile înconjurătoare.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un sistem endo și exocarstic alcatuit din doua avenuri și o cascadă, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.
Poziţia geografică: avenul Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.
Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha (1,5 conform Legea 5/2005). În partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul avenul și abruptul. Zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN).
Descriere: Rezervaţie complexă, constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, ţancuri şi stâncării (partea sudică), parţial de versanţi repezi acoperiţi cu vegetaţie forestieră. Se remarcă printr-o mare diversitate floristică, adăpostind o serie de endemisme şi plante aflate pe lista roşie a plantelor superioare din România ca specii care necesită ocrotire.
Poziţia geografică: în partea de vest a Munţilor Trascăului, între văile pâraielor Cetii (la nord) şi Galdei (la sud); altitudinea maximă 1233 m în Piatra Cetii; altitudinea minimă 550 m în Pârâul Cailor din latura de sud.
Căi de acces: din DN 1 Alba Iulia Aiud, pe drumul judeţean Galda de Jos Benic (10 km), în lungul Pârâului Gălzii. De la Benic, pe drumul de exploatare de pe Valea Cetii până amunte de Cheile Tecşeştilor. O altă cale de acces (mai dificilă): în continuare de la Benic pe drumul de pe valea Pârâului Gălzii, până amunte de Poiana Gălzii.
Suprafaţa şi limitele: 75ha conform Legea 5/2005. În cea mai mare parte limitele corespund cu baza abruptului calcaros care delimitează creasta principală. Către Pârâul Cetii, limita de nord se menţine în lungul curbei de 1000 m care ocoleşte vârful Piatra Cetii ca un arc de cerc de 1800. În latura de vest, de la obârşia unei vâlcele orientată sud-nord, limita corespunde cu marginea pădurii până la obârşiile Pârâului Porcarilor. Ajunge în bazinul Pârâului Porcarilor şi ocoleşte pe la sud abruptul calcaros. De la obârşia Pârâului Cailor se îndreaptă spre nord-est, urmărind cu aproximaţie marginea pădurii până în extremitatea estică a abruptului, de unde se continuă spre nord, prin pădure pe la înălţimea de 1000 m. În jumătatea nordică, zona tampon este reprezentată de o fâşie de 150-200 m, delimitată de drumul dintre Tecşeşti şi Răicani şi marginea pădurii dinspre pajiştile Tecşeştilor şi Răicanilor. De la obârşia Pârâului Porcarilor se lărgeşte până la 250-300 m până în valea Pârâului Cailor pe care o urmăreşte aproximativ 500 m. Trece spre est până în Valea Doştinei pe care se menţine până la obârşie în Dealul Răicanilor. Zona tampon este acoperită în cea mai mare parte de pădure de fag cu carpen. Pajiştile (fâneţe şi păşune) sunt mai extinse pe latura sudică.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un sistem endo și exocarstic alcatuit din doua avenuri și o cascadă, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.
Poziţia geografică: avenul Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.
Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha (1,5 conform Legea 5/2005). În partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul avenul și abruptul. Zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un sistem endo și exocarstic alcatuit din doua avenuri și o cascadă, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.
Poziţia geografică: avenul Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.
Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha (1,5 conform Legea 5/2005). În partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul avenul și abruptul. Zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău
Categoria: Rezervație naturală, corespondent categoria IV IUCN.
Importanța rezervației: botanică, conservă specia floristică, narcisa (Narcissus stellaris), numită de localnici ruşculiţă.
Poziţia geografică: rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1348 m), pe interfluviul dintre Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1150 şi 1250 m; după o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi.
Căi de acces: din DN 74 Alba Iulia - Abrud se intră pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium; de aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervația sau urmarind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia "Cheile Feneşului" iar după încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la „Poiana Narciselor”.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha conform Legea 5/2005, însă specia de interes este prezentă pe o suprafață de aproximativ 45 ha în lungul culmii, până la limita pădurii; se întind spre est până la înşeuarea de sub vârful cu cota 1260 m, iar în vest până pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. La acestea se adaugă o zonă tampon ce se întinde pe o fâşie lată de circa 200 m în pădurea care înconjoară poienile cu narcise.
Situația administrativă: Rezervația se află inclusă în ROSCI0253 și ROSPA0087 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală, (cat IV IUCN).
Descriere: Rezervație botanică, conservă o specie ocrotită de mare efect peisagistic, narcisă (Narcissus stellaris), numită în zonă și ruşculiţă.
Poziţia geografică: rezervaţia se află în partea centrală a Munţilor Trascăului, în apropiere de Rezervația naturală Piatra Cetii, la altitudinea de 950 m.
Căi de acces: din DN 1 Alba Iulia - Aiud se desprinde între Alba Iulia şi Teiuş, la Galda de Jos, DJ 104 K, care însoţeşte Valea Gălzii. Se urmează acest drum până la Poiana Gălzii. De aici se merge pe un drum de exploatare paralel cu Valea Cetii (care a preluat traseul unui vechi drum de care local) până la sud-vest de satul Tecşeşti, iar apoi până la rezervaţie se urcă pe potecă de picior, pe versantul drept al Văii Cetii.
Suprafaţa şi limitele: porţiunea în care se mai păstrează în prezent din abundenţă narcisele ocupă o suprafaţă foarte mică, circa 2 ha; suprafața rezervatie menționata în Legea 5/2005 este de 5 ha. În prezent, rezervaţia se întinde până la gardul care separă livada de păşunea comunală, deci nu urmăreşte o limită fizico-geografică precisă.
Situația administrativă: Rezervația se află în teritoriul ROSCI0253 si ROSPA0087 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală, corespondent categoria IV IUCN
Descriere: rezervaţie complexă (botanică şi geologică), reprezintă un rest al unui întins platou calcaros intens erodat de ape, care conservă un numar mare de specii de plante rare.
Poziţia geografică: rezervaţia se află în masivul Muntele Mare pe cursul mijlociu al Pârâului Poşaga, la 2 km nord de satul Poşaga; altitudine maximă 1371 m, altitudine minimă 800 m.
Căi de acces: pe DN 75 de la Alba Iulia - Câmpeni până la Poşaga de Jos, de unde se continuă pe DC 42 până la Poşaga de Sus, iar de acolo, pe Valea Belioarei, până la marginea nordică a satului şi în continuare pe o potecă marcată cu punct roșu.
Suprafaţa şi limitele: 47,70 ha conform Legea 5/2005. În documentația anterioară suprafața este de 140 ha. Limita nord-vestică o constituie partea superioară a versanţilor puternic înclinaţi, cu expunere sudică, ce coboară din Vârful Muntele Plaiului (1371 m), iar cea nord-estică o formează treimea superioară a versanţilor ce coboară din Platoul Scăriţa. Limita sud-estică este dată de Pârâul Belioara, iar cea sud-vestică de un afluent al ei pe dreapta care curge la poalele pereţilor calcaroşi. Limita de vest urmăreşte culmea ce coboară din Vârful Colţul Bleanţului (1350 m) până în valea afluentă Pârâului Belioara. Zona ştiinţifică (strict ocrotită) o constituie întreaga rezervaţie, aici fiind interzis cu desăvârşire păşunatul, exploatările forestiere sau ale calcarului.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.
Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)
Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un sistem endo și exocarstic alcatuit din doua avenuri și o cascadă, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.
Poziţia geografică: avenul Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.
Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.
Suprafaţa şi limitele: 5 ha (1,5 conform Legea 5/2005). În partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul avenul și abruptul. Zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.
Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău